1970. január 1., csütörtök

1909.08.03., Megalakul a Kispesti Atletikai Club

Már 1904 elején felbukkan egy -egy kezdeményezés Kispesten a labdarúgás meghonosítására. Kispesti Sport Club néven megalakult sportegyesület diákokból álló csapatát benevezték az Ifjúsági Labdarúgó Szövetségnél, ennél többet azonban nem tudni a klub sorsáról. Egy lelkes tanár dr. Varga Bálint kezdeményezésére az Éder vendéglőben (Az Éder vendéglő a tulajdonosról kapta nevét, később 1919-ben már Ullmann néven működött. Éder tehát nem utca volt. Hogy a vendéglő melyik utcában volt és ma mi az utca neve, azt sajnos nem tudni) alakította meg társaival a Kispesti Athletikai Clubot 1908. augusztus 10-én. Az atlétika, torna, és a vívás mellett kisebb vita után a labdarúgást is felvették a sportágak közé. Az elnök dr. Varga Bálint, a klub intézője Bede István a vívók és Mayer Béla a labdarúgók részéről lett. Az alapszabályt azonban a tagok nem fogadták el, Varga Bálint megsértődött és lemondott. Az egyesület ügyeit egy évig Bede István intézte, aki elsősorban a teremsportokat favorizálta. A vita egyre élesedett a két párt között, ráadásul az anyagi nehézségek is gyötörték a klubbot. Ennek enyhítésére 1909. február elsején KAC bált rendeztek, mely bevételének (100 korona) elosztása újabb vitát kavart. 1909 tavaszán beindult a labdarúgó élet a Katona réten (a Fő u. és a Batthyány u. közötti grund) Az első nem hivatalos mérkőzések Erzsébetfalva, Lőrinc, Rákosliget és Rákoscsaba csapatai ellen voltak. A két párt közötti ellentéteket a két mecénás Schmoch Károly és Szűcs László próbálta elsimítani, nem sok sikerrel. 1909 júliusában a felbomlás veszélye fenyegette a KAC-ot. Az MLSZ felkérte a klubot, hogy induljon el a IV. osztályú bajnokságban. A sok belső vita miatt elhagyta az egyesületet Szűcs László alelnök és Krausz Jenő a labdarúgó szakosztályvezetője is.
Majdnem egy évvel az első kezdeményezés után, 1909. augusztus 3-án végleg megalakult a Kispesti Atletikai Club nyolc szakosztállyal (atlétika, birkózás, kerékpár, ökölvívás, tenisz, torna, vívás és labdarúgás)
A közgyűlésen a régi emberek kerültek a vezetőségbe, az elnöki hely pedig betöltetlen maradt. A KAC első vezetősége így állt fel.

Alelnökök :           Schmach Károly és Krausz Jenő
Titkár :                 Tihanyi Béla
Pénztáros:             Hartman Simon
Ellenőrök :            Mayer Béla és Reiner Sándor
Jegyző :                Kurserka Ferenc
Szertáros:             Schiller Ignác

Választmányi tagok :

Ács Ödön
Kollarik Győző
Müller József
Pintér Sándor
Ries Béla
Steinhauser Károly
Steinhauser Vilmos
Tárnok Ferenc
Taigiszer Jenő
Tordy Nándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése